Fındık ihracatı 5 ayda 1 milyar doları aştı

Türkiye, 2025 yılının ilk beş ayında fındık ihracatından 1 milyar 41 milyon dolar gelir elde etti. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, bu dönemde toplam 126 bin 611 ton fındık dünya pazarlarına gönderildi.

GELİR ARTTI, TONAJDA SINIRLI YÜKSELİŞ

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak – 31 Mayıs 2025 döneminde yapılan dış satımın, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha yüksek bir gelir sağladığı belirtildi. 2024’ün aynı döneminde 125 bin 467 ton fındık ihracatı karşılığında 1 milyar 13 milyon dolar gelir elde edilmişti.

BİRİM FİYATTAKİ ARTIŞ GÖZE ÇARPTI

Tonaj farkı yalnızca 1.144 ton olmasına rağmen, elde edilen gelirde yaklaşık 28 milyon dolarlık artış yaşandı. Bu durum, birim satış fiyatlarının yükseldiğine işaret ediyor.

TÜRKİYE, FINDIKTA DÜNYA LİDERLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Türkiye, küresel fındık pazarında hem üretim hem de ihracat açısından liderliğini sürdürüyor. Türk fındığı, özellikle Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok pazarda yüksek talep görmeye devam ediyor. İhracatın yılın ikinci yarısında da güçlü seyretmesi bekleniyor.