ABD’den Dünya Kupası taraftarlarına vize kolaylığı kararı

ABD yönetimi, 2026 FIFA Dünya Kupası öncesinde vize süreçlerine ilişkin dikkat çeken bir adım attı. Donald Trump yönetimi, turnuva kapsamında ABD’ye gelecek bazı yabancı taraftarlar için uygulanan yüksek tutarlı “vize teminat bonosu” şartını geçici olarak kaldırma kararı aldı. Düzenleme, özellikle Dünya Kupası bileti satın alan futbolseverlerin ABD’ye giriş sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, FIFA’nın “Öncelikli Vize Randevu Sistemi”ne dahil olan ve Dünya Kupası bileti satın aldığını belgeleyen taraftarlar, belirli koşulları sağlamaları halinde 15 bin dolara kadar çıkabilen vize teminatı ödemekten muaf tutulacak. Söz konusu uygulama, taraftarların konsolosluk görüşmelerine daha hızlı erişebilmesi amacıyla geliştirilen özel program kapsamında yürütülüyor.

VİZE TEMİNAT ŞARTI YUMUŞATILDI

Trump yönetimi daha önce, ABD’de vize süresi ihlali oranı yüksek görülen onlarca ülkenin vatandaşları için ek mali güvence sistemi uygulamaya başlamıştı. Bu kapsamda ziyaretçilerden, ülkeyi zamanında terk edeceklerine dair yüksek tutarlı teminat bonoları talep ediliyordu.

Ancak Dünya Kupası yaklaşırken, katı göç politikalarının turnuvaya olan uluslararası ilgiyi olumsuz etkileyebileceği yönündeki eleştiriler Washington yönetimi üzerinde baskı oluşturdu. Özellikle uygulamaya dahil edilen bazı Afrika ülkelerinin milli takımlarının Dünya Kupası’na katılma hakkı elde etmesi dikkat çekmişti.

DÜNYA KUPASI ÖNCESİ YENİ KARAR

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, yeni düzenlemenin yalnızca uygunluk kriterlerini eksiksiz karşılayan taraftarlar için geçerli olacağını vurguladı. Başvuru sahiplerinin standart ABD vizesi şartlarını karşılaması ve FIFA’nın öncelikli randevu sistemi üzerinden işlem yapması gerekiyor.

“ABD TARİHİN EN BÜYÜK DÜNYA KUPASI’NA HAZIRLANIYOR” ifadelerini kullanan Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mora Namdar, ülkenin güvenlik politikalarından taviz vermeden meşru seyahatleri kolaylaştırmayı amaçladığını söyledi.

Kararın, turnuvanın başlamasına yaklaşık bir ay kala açıklanması da dikkat çekti. Uzmanlara göre Washington yönetimi, hem sınır güvenliği politikalarını sürdürmek hem de Dünya Kupası’nın ekonomik ve turistik etkilerinden maksimum fayda sağlamak arasında denge kurmaya çalışıyor.

FUTBOLCULAR VE TEKNİK EKİPLER ZATEN MUAF TUTULUYORDU

ABD yönetimi daha önce Dünya Kupası’nda görev alacak futbolcular, teknik direktörler ve belirli organizasyon personellerini de vize teminat uygulamasından muaf tutmuştu. Yeni kararla birlikte kapsam ilk kez doğrudan taraftarları içine alacak şekilde genişletildi.

Associated Press’in ilk duyurduğu düzenleme, uluslararası spor organizasyonlarının ABD’nin göç politikaları üzerindeki etkisini yeniden gündeme taşırken, özellikle turizm ve havacılık sektöründe de olumlu yankı uyandırdı.

Öte yandan uzmanlar, yeni adımın Dünya Kupası döneminde ABD’ye yönelik seyahat talebini artırabileceğini ve organizasyon ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı sağlayabileceğini belirtiyor.