Tunus’ta Türk Ticaret Odası yeni ofisi açıldı

Tunus’ta Türkiye ile ekonomik bağları güçlendirecek önemli bir adım atıldı. Başkentte faaliyet gösteren Tunus Türk Ticaret Odası, yeni hizmet binasının açılışını geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirdi. Açılış, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması açısından dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıktı.

TÜRKİYE-TUNUS TİCARETİNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Tunus’ta düzenlenen törende konuşan Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesinin öncelikli hedefler arasında yer aldığını vurguladı. Demircan, yeni ofisin sadece fiziki bir açılış olmadığını, aynı zamanda ticari ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını araladığını ifade etti.
“Bu merkez sayesinde yatırım, ticaret ve sanayi alanlarında Türkiye ile Tunus arasındaki işbirliğinin daha güçlü bir ivme kazanacağına inanıyoruz.”

İŞ DÜNYASINA YENİ KÖPRÜ: ORTAK YATIRIM VE İŞBİRLİĞİ

Tunus Türk Ticaret Odası Başkanı Selçuk Yılmaz ise odanın temel hedefinin Türk ve Tunuslu iş insanlarını aynı platformda buluşturmak olduğunu belirtti. Yılmaz, yatırım süreçlerini kolaylaştıracak mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını ve iki ülke arasında daha etkin bir ticari zemin oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.
“Yeni ofis, iş dünyası için sadece bir buluşma noktası değil, aynı zamanda ortak projelerin üretileceği stratejik bir merkez olacak.”

TUNUS’UN STRATEJİK KONUMU ÖNE ÇIKIYOR

Tunuslu yetkililer de açılışın ekonomik anlamda taşıdığı değere dikkat çekti. Tunus Yatırım ve Dış Ticaret Ajansı (FIPA) Uluslararası Pazarlama Direktörü Süreyya el-Kayati, ülkenin coğrafi avantajlarına vurgu yaparak Tunus’un Afrika ve Avrupa pazarlarına erişim sağlayan kritik bir konumda bulunduğunu ifade etti.

FIPA Genel Müdürü Celal Tabib ise Türkiye’nin Tunus’un en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek özellikle tekstil, hazır giyim ve otomotiv yan sanayi gibi sektörlerde Türk yatırımlarının giderek arttığını söyledi.
“Tunus, yatırımcılar için yalnızca bir pazar değil, aynı zamanda bölgesel açılım fırsatları sunan stratejik bir merkezdir.”

Tunus Dışişleri Bakanlığı Ekonomik ve Kültürel Diplomasi Genel Müdürü Murad Bilhassan da yeni ticaret odasının iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendireceğini ifade etti. Bilhassan, Tunus’un Afrika’ya açılan kapı rolü sayesinde Türkiye ile üçüncü ülkeleri kapsayan çok taraflı işbirliklerinin geliştirilebileceğine dikkat çekti.

SEKTÖREL İŞBİRLİĞİ VURGUSU: ZEYTİNYAĞI VE SANAYİ ÖNE ÇIKIYOR

Törende konuşan Verdi Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Türkan, özellikle zeytinyağı sektöründe iki ülke arasında ciddi bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu dile getirdi. Türkan, Türkiye ve Tunus’un üretim güçlerini birleştirmesi halinde küresel pazarda rekabet avantajı yakalayabileceğini belirtti.

GENİŞ KATILIMLI TÖREN DİKKAT ÇEKTİ

Açılış töreni, iş dünyası ve diplomasi çevrelerinden yoğun ilgi gördü. Uluslararası Kadın Girişimciler Konseyi (CIFE) Başkanı Raşide Cebnun, Tunus Afrika İş Konseyi (TABC) Başkanı Enis el-Ceziri, Tunus-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve Milletvekili Zafer Sghiri ile birçok üst düzey isim etkinlikte yer aldı. Ayrıca yaklaşık 200 Türk ve Tunuslu şirket temsilcisi de törende hazır bulundu.